Határtalanul! 2022

image“Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Határtalanul! program

Megvalósult Magyarország Kormányának támogatásával.”

 

 

Határtalanul! – Erdélyben

 

Iskolánk 7. osztályos tanulói 2022. május 16-20-ig a Határtalanul! program keretében Erdélyben jártak.

A tündéri Székelyföld felfedezése napról napra:

1. nap – Reggel 6 órakor indultunk az iskola elől. Első állomásunk Nagyvárad volt, ahol megtekintettük a Püspöki Székesegyházat, a Kanonok sort és Szent László szobrát. Tovább folytattuk utunkat Bánffyhunyadra, ahol a híres kalotaszegi református templomot csodáltuk meg. Ismerkedtünk kincses Kolozsvárral, ahol többek között megnéztük a Szent Mihály templomot, Mátyás király szülőházát, Mátyás király lovas szobrát, Szent György szobrát, majd a házsongárdi temetőben tettünk egy sétát. Szállásunkat Magyarlónán az esti órákban vettük birtokba.

2. nap – Délelőtt az UNESCO világöröksége, a Székelykő lábainál elterülő, polgárházairól és népviseletéről híres Torockó településre utaztunk. Látogatást tettünk a Tordai hasadékhoz, később pedig az évszázadok óta működő tordai sóbányához. Segesvár látnivalóival ismerkedtünk: Óváros, Óratorony, Schuller-ház. Székelyudvarhelyen átutazva az esti órákban érkeztünk meg Csíkszeredára, ahol a következő 3 napon volt a szállásunk. 

3. nap – Délelőtt látogatást tettünk a Csíksomlyói kegytemplomhoz, ahol a csodatévő Mária szobrot és a “jelenések hegyét” kerestük fel. Madéfalván útba ejtettük a Székelyvész emlékművet. Ezt követően kirándultunk a Gyilkos-tóhoz és a Békás-szoroshoz. Gyergyószentmiklóson megtekintettük a sajnos már nem működő vízimalmot és visszautaztunk a szálláshelyre.

4. nap – Délelőtt Tusnádfürdőn keresztül a körös-körül fenyvesek koszorúzta hegyek aljában csillogó, Erdély ékszeréhez túráztunk, a Szent Anna-tóhoz, melynek vizét a világ egyik legtisztább vizének tartják. Kellemes sétát tettünk a tó partján, majd egy erőltetettebb gyalogtúra során felkerestük a Büdös-barlangot. Utazásunkat a ”vargák városába”, Kézdivásárhelyre folytattuk, ahol a Céhtörténeti Múzeumot, a régi városházát tekintettük meg és megkoszorúztuk Gábor Áron szobrát. Rövid sétát tettünk Csíkszeredán, majd visszautaztunk a szálláshelyre. 

5. nap – Reggel Szejkefürdőre utaztunk, a székely kapuk alatt sétát tettünk Orbán Balázs síremlékéhez, majd Farkaslakán megkoszorúztuk Tamási Áron síremlékét. Megálltunk vásárolni a fazekas művészetéről világhírű Korondon. Majd utunkat folytatva Szovátán sétáltunk a sós vizű Medve-tó körül. Ezután elindultunk haza, de még tartottunk egy rövid pihenőt a Király-hágónál. A késő esti órákban érkeztünk meg Budapestre.

 

Az utazással az volt a célunk, hogy diákjaink közelebb érezzék magukhoz a meglátogatott településeket, természeti képződményeket. Tudatosítani szerettük volna bennük, hogy bár az országhatár elválaszt minket ezektől a területektől, de a külhoni magyarokkal együtt dobban a szívünk, egy néphez tartozunk.

Tanulóink nagyon jól érezték magukat és élményekkel gazdagon tértek haza! J