Számítástechnikai Általános Iskola, 1138. Budapest, Gyöngyösi sétány 7.   |   Tel/Fax: 06 (1) 340-2556   |   gyongyosi@chello.hu   |   OM-kód: 035022

Határtalanul!

Iskolánk 7. évfolyamos tanulói 4 napos tanulmányi kiránduláson vettek részt Erdélyben, a Határtalanul! pályázat keretében elnyert támogatás segítségével.

Első nap megismerkedtek Nagyvárad nevezetességeivel, megcsodálták a Király-hágóról eléjük táruló gyönyörű kilátást „Erdély kapujában”, melynek nemcsak gazdasági, hanem kulturális szerepe is nagy, hiszen kapcsolatot teremt a Partium és a történelmi Erdély között. Csucsán sétáltak a Boncza-kastély kertjében, ott ahol Ady Endre oly sok időt eltöltött szerelmes párjának, Csinszkának társaságában. Majd Kalotaszentkirályon, az Ady-emlékműnél emlékeztek tovább nagy formátumú költőnkre.

Második nap irodalmi és történelmi hősök nyomában jártak kincses Kolozsvárott és környékén. Tordán ismerkedtek a történelmi központtal, ahol az a templom áll, ahol Európában elsőként törvénybe iktatták a vallásszabadságot. Majd látogatást tettek az Unesco Világörökség részét képező Tordai Sóbányában is.

Harmadik nap Jókai Mór nyomába eredtek Torockón és Nagyenyeden. Az 1239 méter magas Székelykő lábánál felidézték Jókai Mór itt játszódó könyvét, az Egy az Isten-t, melyet az írónak Torockóhoz és környékéhez fűződő nagy vonzalma, és a magyar alapítású unitárius vallás jelmondata ihletett. Megtekintették a nagyon értékes Néprajzi Múzeumot, ellátogattak a Böjte Csaba-féle alapítvány által működtetett gyermekotthonba, majd a torockói iskola diákjaival emlékeztek az aradi vértanúkra. Nagyenyeden megtekintették a híres, Bethlen Gábor által alapított Kollégiumot, amely a magyarságért tett évszázados tevékenysége folytán Magyar Örökség-díjat nyert. A napvégén a Tordai-hasadékhoz kirándultak.

Negyedik napon Kalotaszeg legnagyobb református templomát látogatták meg Bánffyhunyadon. A templomkertben található kőasztalnál időztek nagy költőink, Ady, Babits, Kosztolányi. Végül a kőrösfői templomban csodálták meg a kalotaszegi népi motívumokat a belső dekoráció egészén, látványosak a piros írásos varrottas terítők, a díszespadozat és úrasztal is. A templomtoronyból gyönyörű kilátás nyílik a környékre. Fejet hajtottak a templom mellett 1995-ben emelt, 1849-ben, a közelben elesett, hősi halált halt Vasvári Pál emlékműve előtt. melynek felirata: „A nemzetek együtt, egymás mellett akarnak emelkedni nem pedig egymás romjain.”

Felejthetetlen élményeket szereztek a kirándulás résztvevői. 

 

 

Keresés
Számítástechnikai Általános Iskola, 1138. Budapest, Gyöngyösi sétány 7.
Hírlevél | Kapcsolatfelvétel | Honlaptérkép