Számítástechnikai Általános Iskola, 1138. Budapest, Gyöngyösi sétány 7.   |   Tel/Fax: 06 (1) 340-2556   |   gyongyosi@chello.hu   |   OM-kód: 035022

Prága, 2011. május

2011. május 16. és 20. között iskolánkból 4 tanár és 5 diák látogatott Csehországba, a prágai TYRŠOVA ŠKOLY iskola szervezte harmadik projekt találkozóra.

Ez különleges volt számunkra, mivel diákokkal együtt utazhattunk. Sok nehézséggel jár, mire kiválasztottuk az 5 utazó tanulót. Több olyan szempontnak kellett eleget tennünk, aminek együttes megléte keveseknél valósult meg. Az utaztatást úgy szerettük volna megoldani, hogy azok, akik utaznak, fogadni is tudjanak majd cserediákokat. Fontos szempont volt ezen kívül, az angol nyelvtudás, a neveltségi szint, és a projekt iránti elkötelezettség, motiváltság is. A tanulók családoknál laktak és a tanároktól különböző programokon vettek részt a projekttalálkozó alatt. Napközben együtt voltak a más partner osztályokból érkező diákokkal, este pedig a családoknál gyakorolhatták az angol nyelv használatát.

A cseh iskolában alig több mint 200 tanuló tanul, a tanári kar 15 fős. Az iskolát egy újonnan épített lakótelep veszi körül. Nemrég építettek mellette egy óvodát, melyet az iskolához csatoltak így egy intézménnyé vált.

Megérkezésünkkor az iskola aulájában gyűltek össze a tanárok és diákok. Itt közösen cseh dalokat énekeltek, majd az iskola rock zenekara szórakoztatta az egybegyűlteket, angol nyelvű dalokkal. Körbejártuk az iskolát, és az óvodát, megismertük a tanulók iskolai életével. Az iskola falain a saját Hot Spotjaikkal kapcsolatos kutatásaik eredményeit mutatták be, valamint a partner osztályok által készített, és számukra elküldött képeket is felfedezhettük.

Megszerveztek egy találkozót Prága polgármesterével a Polgármesteri Hivatal dísztermében, ami a történelmi belváros egyik legrégebbi épületében található. Ezen a programon a diákjaink is részt vettek. Nagy élményt jelentett a gyönyörű, ódon falak között sétálni és a híres zenélő óratornyot belülről is megcsodálni. Az egyik nap rendhagyó városnézésre került sor. Az iskola egyik tanára végigkalauzolta a projekt résztvevőit Prágában, megmutatva nekünk néhány érdekes nevezetes helyszínt, és épületet, mely kiemelt fontosságú a projekt szempontjából, hiszen a ezek kutatásával foglalkoztak a cseh diákok.

A cseh diákokkal találkoztunk más nap az osztályaikban, ahol mi levetítettük Budapestről és az iskolánkról szóló prezentációnkat, a gyerekek pedig kérdéseket tettek fel angolul a látottakkal kapcsolatban. A záró találkozót egy kerti party formájában valósították meg, ahol a tanulók, tanárok diákok és a vendéglátó családok is részt vettek. Ez a forma lehetőséget adott a kötetlen beszélgetésekre, egymás jobb megismerésére, nyelvgyakorlásra is.

A projekt megbeszélések során sor került minden ország éves beszámolójára, melyhez mindenki prezentációt készített. Nagy érdeklődéssel hallgattuk partnereink beszámolóját. Sok új ötletet kaptunk, melyet megpróbálunk a későbbi munkánk során hasznosítani. Összefoglalásként a koordinátor is értékelte a munkánkat. Megbeszéltük a következő év feladatait és a következő, budapesti találkozó részleteit. A tanulói levelezés is tovább folytatódott. Kicseréltük az újonnan írt válaszleveleket.

A projekttalálkozó elérte célját. Megismertük a partnereink éves munkáját és részletesen megbeszéltük a következő év feladatait. A szabadidős tevékenységek alatt elmélyítettük kapcsolatunkat a partneriskolák tanáraival, mely megalapozza a további közös projekt munkánk sikerét.

A munkamegbeszélések után lehetőségünk nyílt megismerkedni Prága nevezetességeivel. Sétáltunk a Károly hídon, a Vencel téren, és a Moldva (Vltava) folyó mentén. Megnéztük a Comenius Pedagógiai Múzeumot. A 19. század végén megnyitott prágai múzeumot a modern pedagógia megalkotójáról, J. A. Comeniusról nevezték el. A kiállítás betekintést enged az iskolák, tankönyvek, oktatási segédeszközök fejlődésébe. Nagy élményt jelentett a prágai várban lévő játék múzeum kiállításának megismerése is.

 

Képgaléria

 

Keresés
Számítástechnikai Általános Iskola, 1138. Budapest, Gyöngyösi sétány 7.
Hírlevél | Kapcsolatfelvétel | Honlaptérkép