Számítástechnikai Általános Iskola, 1138. Budapest, Gyöngyösi sétány 7.   |   Tel/Fax: 06 (1) 340-2556   |   gyongyosi@chello.hu   |   OM-kód: 035022

Párizs, 2011. január

2011. január 24. és 18. között iskolánkból 3 tanár látogatott Franciaországba, a párizsi Ecole Elementaire jf Lepine iskola szervezte második projekt találkozóra.

Ez egy kis iskola, ahol a tanulók létszáma alig haladja meg a 100-at, és 8 tanár dolgozik benne. Az iskola ezért nem rendelkezett olyan helységgel, ahol összegyűlhetett volna minden tanár, diák és vendég. Ezért a közös rendezvényeket az iskolán kívül rendezték meg, és ez hatással volt a projekt találkozó hangulatára.

A találkozó során természetesen megnéztük az iskolát. Sok helyen láttunk plakátokat, melyek a partner országok jelképeit ábrázolták, valamint kiállították a partnerektől kapott karácsonyi üdvözlő lapokat is. A nyitó ceremóniát a kerület önkormányzatának impozáns dísztermében rendezték, amelyen az iskola összes diákja és tanára részt vett. Minden országra jellemző táncot mutattak be, valamint énekelt az iskola kórusa, kiegészülve a tanári karral. Fellépett továbbá az iskola furulya együttese. Nagyon kedves műsor volt. A gyerekek az projekt logójával díszített pólót viseltek. A műsor után az önkormányzat több képviselőjének részvételével vendégül láttak minket az önkormányzat borospincéjében, ahol bepillantást nyerhettünk a Franciaországra oly jellemző borkészítési hagyományokba.

Más nap az iskolához közeli művelődési házban rendezték meg a projekt vendégek és a diákok találkozóját. Ezen szintén részt vett az iskola összes tanulója és tanára. Mi levetítettük Budapestről és az iskolánkról szóló prezentációnkat, a gyerekek pedig kérdéseket tettek fel angolul a látottakkal kapcsolatban. Az adott ország képviselői pedig válaszoltak rá. Ez azért volt tanulságos, mert egymás prezentációit is megnézhettük és a kérdésekre adott válaszok alapján mi is jobban megismerhettük a partner iskoláinkat.

Alkalmunk volt találkozni a gyerekekkel, mikor az osztályukban bemutatták az általuk tanulmányozott területet (Hot Spot), a táblára ragasztott képek segítségével, angol nyelven.

A záró ceremóniát egy cirkuszi sátorban rendezték, ahol szintén részt vett az iskola összes tanulója és tanára. Francia és angol nyelven énekeltek, táncoltak, igazán vidám ünnepség volt.

Több projekt megbeszélésre is sor került. Minden ország képviselője beszámolt az elvégzett munkáról. Kicseréltük a Hot Spotokról készített DVD-ket. Bemutattuk azok tartalmát és sor került annak megvitatására, hogy melyik ország hogyan kezdte el a Hot Spot kutatását, milyen tevékenységeket folytatott már le. Átadtuk a tanulók egymásnak írt leveleit, melyek itthoni kiosztása igen nagy örömet szerzett a magyar diákoknak. Megvitattuk a következő félév feladatait. Mi 4 féle naptárat készítettünk ajándékba, melyet a gyerekek rajzaival díszítettünk. Ezt is átadtuk a partnereinknek, melyet ők nagy örömmel és elismeréssel fogadtak.

A francia partner iskola osztályai több területet is kiválasztottak kutatásaik célpontjául. A látogatásunk alatt ezeket is közösen felkerestük. Megnéztünk egy területet, a Zac Pajolt, amit most rehabilitálnak. Ez előtte vasúti terület volt, most pedig szabadidő és oktatási központot építenek a helyén. Érdekes volt, megismerni azt a folyamatot, ahogy a civil szervezetek és a lakosság bevonásával kialakították a terület végleges funkcióját. Megnéztünk egy rendezvény és rekreációs központot, a La Villette-t, ahol innovatív oktatási tevékenységet is folytatnak. Végig sétáltunk a Párizsban közlekedő utolsó gőzmozdony által működtetett vasút vonalán, ami ma egy több kilométer hosszú sétány, a La Promenade Plantee.

A találkozó a terveknek megfelelően ment végbe, minden kitűzött célját elérte. Látogatásunk alatt vendéglátóink mindent megtettek, hogy a rendelkezésünkre álló időt a leghasznosabban töltsük a projekt céljainak megfelelően. Sikeresen áthidalták az iskola méretéből fakadó nehézségeket. Minden lehetőséget kihasználtak, hogy megismerhessük az francia iskolai életet, és Párizs azon területeit, melyet a gyerekek kutattak.

A munka megbeszélések után módunk nyílt rá, hogy néhány párizsi nevezetességet megnézzünk. Ellátogattunk a Louvre-ba, megcsodáltuk a Notre Dame templomot, a Diadalívet és az Eiffel tornyot is. Kirándulást tettünk a versailles-i kastélyba is. Nagyon hasznos és élménydús hetet töltöttünk Párizsban.

 

Képgaléria

 

Keresés
Számítástechnikai Általános Iskola, 1138. Budapest, Gyöngyösi sétány 7.
Hírlevél | Kapcsolatfelvétel | Honlaptérkép