Számítástechnikai Általános Iskola, 1138. Budapest, Gyöngyösi sétány 7.   |   Tel/Fax: 06 (1) 340-2556   |   gyongyosi@chello.hu   |   OM-kód: 035022

Nicosia, 2012. május

2012. május 19. és május 23. között iskolánkból 5 tanár látogatott Ciprusra, a nicosiai DIMOTIKO SCHOLEIO PEFKIOS GEORGIADIS
iskola szervezte hetedik, záró projekt találkozóra.

Az iskolában közel 300 tanuló tanul és 30 tanár tanít.

A nicosiai projekttalálkozó több szempontból is különleges volt. Ez az iskola volt 2 éven keresztül a projekt koordinátora. Ezen kívül ez volt az utolsó projekttalálkozó.

Hétfő délelőtt, mikor az iskolába érkeztünk éppen szünet volt. A gyerekek az udvaron játszottak, hangosan szólt a zene, mindenki vidám volt. Ez a hangulat egész héten jellemző volt a projekttalálkozóra.

A megnyitó ünnepségre a tornaterembe került sor, aminek az egyik részén egy színpad volt. A 2 órás műsorban az iskola szinte összes tanulója szerepelt. Zászlókkal, dalokkal köszöntötték a különböző országból érkezett vendégeket. Ez után egy szídarabot mutattak be, melynek témája a környezetvédelem és az újrahasznosítás volt. Ez után egy bábelőadás következett, amiben minden partner ország jellemzői kerültek bemutatásra. Végül különböző tánccsoportok szórakoztattak bennünket. Láthattunk tradicionális ciprusi néptáncot, hip-hop táncot, pom-pom táncot, salsát, disco táncot. A műsor után a tanáriban láttak minket vendégül, ahol felszolgáltak egy tortát is, amit az országok zászlóival díszítettek. Utána végigjártuk az iskolát, bepillantást kaptunk az iskola mindennapi életébe. Az épülete 5 éve épült, 1 emeletes. A tantermek nagyon tágasak, világosak, jól felszereltek. Minden teremben van aktívtábla, televízió, néhány számítógép és lézernyomtató is. Előkerültek a textilképek is, és a gyerekek elkezték a montázst készíteni.Délután ellátogattunk a városrész művelődési központjába, ahol megnéztük a tanácstermet és a színháztermet is.

A szervezők lehetőséget biztosítottak arra, hogy láthasukk az iskola mindennapi életét. Részt vettünk anyanyalv órán, ahol a gyerekek egy olvasmányt dolgoztak fel. Láttunk ének órát, ahol a tanár úr gitározott, a gyerekek furulyáztak, énekeltek és táncoltak is. Technika órán tradicionális ciprusi édességet készítettek nekünk a gyerekek. Bemutatták ők hogyan komposztálnak, és a papírmerítés lépéseit is. Végül zootopiába látogattunk el. Itt egy állatkertbe csöppentünk, ahol az állatokat gyerekek személyesítették meg, és angolul mutatkoztak be.

A projekt fontos része volt a városok kiválasztott részeinek vizsgálata és a látottak kreatív feldolgozása. A találkozó ideje alatt módunk nyílt meglátogatni Nicosia azon részeit, amit már a gyerekek rajzairól, kutatásaiból a projektmunka során megismerhettünk.Nicosia az Európai Unió egyetlen, politikailag, fizikailag mesterségesen kettéosztottvárosa. A városnézés során megdöbbenve szembesültünk ezzel az állapottal, és következményeivel..

A záróünnepségre szintén az iskolában, a tornaterembe került sor. Ezen a diákokon kívül részt vettek a szülők is. A műsor elején az eddigi projekttalálkozókra emlékeztünk. Vendéglátóink egy filmet szerkesztettek a helyszíneken készített fényképek felhasználásával. Majd bemutatásra került egy görög színdarab, amit kivetítő segítségével fordítottak angolra. A műsor végén az iskola diákjaiból alakult kb. 50 fős zenekar és kb. 80 fős énekkar műsorát hallgathattuk meg. Utolsó eseményként bemutatták azt a képet, amit a partnerek által hozott textilképek felhasználásával készült.

Tartottunk projektmegbeszélést is, ahol értékeltük a 2 éves projektmunkát, és a záróbeszámoló részleteit egyeztettük.

A ciprusi emberek életének fontos része a tenger szeretete és az ókori műemlékek védelme, bemutatása. ezt velünk is szerették volna megosztani. Ezért közösen ellátogattunk a tengerpartra és egy római kori város maradványaihoz is.

Ez a projekttalálkozó nagyon tartalmas és eredményes volt. Felejthetetlen élményt nyújtott a résztvevőknek.

 

Képgaléria

 

Keresés
Számítástechnikai Általános Iskola, 1138. Budapest, Gyöngyösi sétány 7.
Hírlevél | Kapcsolatfelvétel | Honlaptérkép