Számítástechnikai Általános Iskola, 1138. Budapest, Gyöngyösi sétány 7.   |   Tel/Fax: 06 (1) 340-2556   |   gyongyosi@chello.hu   |   OM-kód: 035022

Budapest, 2011. október

2011.10.17.-2011.10.20. között Budapesten, iskolánkba rendeztük meg a projekt soron következő találkozóját. A találkozón 16 külföldi tanár és 2 külföldi diák vett részt.

A találkozóról részletes beszámolót, képeket, videókat a
http://www.gyongyosisk.hu/fomenu/comenius/_kornyezetvedelem_es_kultura_a_nagyvarosokban/budapesti_projekt_talalkozo.html 
oldalon találhatnak.

A projekt találkozó előkészítését már nyáron elkezdtük. Elkészítettünk 2 dekorációnak szánt textil képet, az ajándék táskákat, valamint a faliújságokat is feldíszítettük.

A projekttalálkozót Lévai sándor igazgató úr nyitotta meg. A megnyitón az iskola énekkara magyar népdalokat énekelt. Majd iskolánk tavaly elballagott tanulói szerpeltek. Szvetnik Katalin Leonard Cohen Hallelujahcímű dalát énekelte, amit Neubrandt Dóra gitáron kísért. Végül az énekkar adta elő a "Legyetek jók, ha tudtok" című dalt, amit az iskola furulya zenekara tett hangulatosabbá. A megnyitó műsorát az énekkar vezetője, Mészárosné Liszkay Éva tanította be. A műsor közben a kivetítőn prezentációt vetítettünk, a 6 partnerországunk tanárait saját anyanyelvükön köszöntöttük.

A projekttalálkozó keretében az iskola udvarán kialakítottuk a "Comenius kertet". Minden résztvevő ország tiszteletére ültettünk egy orgona bokrot. Ebbe a munkába bevontuk a vendégeinket. A bokrok ápolása a találkozó után is emlékeztetni fog minket a közös munkára és a kialakult barátságokra.

A budapesti projekttalálkozót még emlékezetessebbé szerettük volna tenni. Ezért egy textil festményt készítettünk a résztvevők bevonásával. A kép címe: "Comenius barátság fa". A fa leveleit a résztvevők kézlenyomatai alkotják.

A napközis munkaközösség szervezésében vendégeink megismerkedhettek a szürethez kapcsolódó tevékenységekkel. Az udvaron a gyerekek ledarálták a szőlőt, majd kipréselték a szőlő levét. A vendégek nagy érdeklődéssel figyelték a munkálatokat. A tornateremben táncházat rendeztünk be. Itt élő zenére lehetett táncolni, énekelni. A táncházi programba nagy örömmel kapcsolódtak be a vendégek. Elfogadták a gyerekek kedves invitálását, és együtt táncoltak velük. Nagyon jól érezték magukat.

A hét folyamán vendégeink angol bemutató órákon is részt vettek.

A projekt 2011/2012-es tanévi programja a városi közlekedés kutatása. Ezért vendégeink számára budapesti városnézést szerveztünk. Budapest nevezetességeit a közösségi közlekedés eszközeivel közelítettük meg. Így vendégein megtapasztalhatták, hogy milyen a budapesti közlekedést a mindennapokban. Az iskolától 105-ös busszal utaztunk a Hősök terére. Innen a Milleniumi Földalattival közlekedtünk. A Bazilika megtekintése után busszal mentünk a Budai Várba. Itt megcsodálták a gyönyörű panorámát, a mátyás templomot, és a Halászbástyát. A visszaúton használtuk még a Várbuszt, a 4-es villamost majd a metrót is. Másnap parlamenti látogatást szerveztünk. Itt különlegesen érdekes volt, hogy megnézhették a Parlament könyyvtárát és az Európai Uniós Letéti Gyüjteményt is. Minden programot angol nyelvű idegenvezetés tett élvezetessé. Ezeken a programokon a vendég és az őket vendégül látó gyerekek  is részt vettek. A gyerekeknek délutánonként külön programokat is szerveztünk, ennek keretében ellátogattak a Csodák Palotájába, az Állatkertbe és a Közlekedési Múzeumba is.

A projekt záró rendezvényét a József Attila Művelődési Központban rendeztük meg. Az iskolánk műsorban fellépő tanulóin kívül meghívtuk a Gyöngyszem Óvoda óvodásait, valamint a révkomáromi testvériskolánk "Tarisznyás" néptánccsoportját Szlovákiából. A műsort 2 felvonásban mutattuk be. Az első részben levetítettük a rajzversenyre beérkezett pályamunkákat. Majd a 2.b osztály "Mesél az erdő" című mesejátékát nézhették meg a jelenlévők. Ez után az óvoda Süni csoportja táncolt. A "Legyetek jók, ha tudtok" zenéjére mutattak be látványos szalag gyakorlatot. A felvonás végén került sor a rajzverseny győzteseinek díjazására. A második felvonásban tanulóink angol nyelvű jeleneteket adtak elő. Az 5.a osztály tanulói "A csúnya lány" című mesét játszották el. Az 5. b osztály tanulói "Az éhes hernyó" című jelenetet mutatták be. A 6.b-s és 8.b-s diákok a Twist Oliver című musicalból adtak elő részleteket. A jelenetek mellett táncokat is láthatott a közönség. A 2.a osztály görög táncot mutatott be. A 6.b osztályosok kiegészülve a kosárlabda edzés résztvevőivel kosaras táncot mutattak be. A program záró számát a szlovákiai Eötvös Utcai Magyar Tannyelvű Alapiskola néptánccsoportja mutatta be. A résztvevők, a résztvevő szülők és a külföldi vendégeink egyöntetű véleménye volt, hogy nagyon jól szórakoztak a magas szinvonalú, jól sikerült műsoron.

A projekttalálkozó zárásaként búcsúvacsorát szerveztünk. Megköszöntük partnereinknek a programokon való aktív részvételt. A vacsorán megünnepeltük a projekt 1 éves születésnapját. Végül minden partnerünknek egy karácsonyi terítővel kedveskedtünk, amit Szilvai Matild textilművész tanárnő készített. A pojekttalálkozót a vacsora alkalmával Lévai Sándor igazgató úr zárta be, és búcsúztatta el a vendégeinket.

A projekt keretében rajzversenyt hirdettünk "Közlekedés a városban" címmel. A versenyen az iskola tanulói és a Gyöngyszem Óvoda óvodásai vehettek részt. 3 kategóriában, óvoda, alsó tagozat, és felső tagozat kategóriában osztottunk ki 1. 2. és 3. helyezést. A beérkezett pályamunkákat 5 tagú zsűri értékelte. A zsűri tagjai: Bánfalvi Lászlóné, Buzáné Bartha Ildikó, Kárpátiné Barna Henriette, Jeszenszky Györgyné, és Szilvai Matild voltak. A díjakat a József Attila Művelődési Központban, a projekt záró ünnepségén adtuk át. A helyezetteken kívül az óvoda is ajándékcsomagot kapott. A versenyre beérkezett rajzokat az iskola folyosóján állítottuk ki. Az 5. 6. évfolyam tanulói számítógéppel készítettek rajzokat  "Közlekedés a városban" címmel.

 

Keresés
Számítástechnikai Általános Iskola, 1138. Budapest, Gyöngyösi sétány 7.
Hírlevél | Kapcsolatfelvétel | Honlaptérkép